De Ultieme Kruidnoot

(van Ingrid, 30 september 2007)


250 g zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel zout
6 theelepels (10 g) speculaaskruiden
150 g boter
100 g bruine basterdsuiker
3-4 eetlepels melk of water

Meng het zelfrijzend bakmeel, zout en kruiden door elkaar. Doe de basterdsuiker en de boter erbij. Snijd de boter in kleine stukjes. Kneed alles met de handen door elkaar tot een egaal deeg is ontstaan. Voeg 3 eetlepels melk of water toe tot het deeg lekker soepel wordt en niet meer aan je handen plakt.

Vet een bakplaat in met olie. Verwarm de oven voor op 160 graden. Rol balletjes van +/- 1 cm van het deeg en leg ze minstens 1 cm van elkaar op de bakplaat. De baktijd is 15-25 minuten.

In mijn combi-oven 25 minuten op 180 graden.

En wel strooien he!





Tip van Mathijs, als de speculaaskruiden op zijn kan je ze zelf mengen:

8 theelepels gemalen kaneel
2 theelepels gemalen kruidnagel
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gemalen foelie
1/2 theelepel gemalen kardemom

Of neem koekkruiden en voeg per eetlepel een flinke mespunt gemalen kruidnagel toe.

(van Janneke Vreugdenhil, NRC zaterdag 1 december 2007)